HUMANITARNA ORGANIZACIJA DORA


Ulica kralja Zvonimira 17
10000 Zagreb
telefon 385-1-5804-300
tel/fax. 385-1-5804-333

dora@dora.hr

RAČUNI

Kunski račun
ZAGREBAČKA BANKA d.d.
HR2323600001101411967

Devizni račun
SWIFT CODE ZABA HR 2X
IBAN HR 4723 60000 1500 257396

OIB: 44808002816
MB: 0211788 
Početna » Programi pomoći » Program stipendiranja

Program stipendiranja

 
"DORIN MOST DOBROTE" - PROGRAM ZA STIPENDIRANJE UČENIKA I STUDENATA

Program stipendiranja studenata pokrenut je 1993. godine kako bi osigurao kontinuiranu stipendiju redovnim studentima Hrvatskih sveučilišta i polaznicima srednjih škola u Republici Hrvatskoj, a kojima je to iznimno potrebito jer žive u teškim materijalnim prilikama. Dosada je dodijeljeno preko 2000 stipendija.

"Dorin most dobrote" obuhvaća:
  • Redovite stipendije Humanitarne organizacije DORA za tekuću školsku godinu, u iznosu od minimalno 500 kuna mjesečno, odnosno protuvrijednosti strane valute,
  • Individualne stipendije poduzeća zasnovane na principima poslovnog odnosa.
"Dorin most dobrote" je program stipendiranja studenata i srednjoškolaca koji omogućuje završetak studija onim studentima koji pokazuju iznimne rezultate, ne samo u učenju, već i ponašanju, društvenim aktivnostima i slično, a bez naše pomoći ne bi mogli podnijeti financijski teret školovanja. Naši dosadašnji stipendisti dolaze iz svih krajeva Hrvatske te dijela Bosne i Hercegovine. Svi naši stipendisti aktivno, kroz raznolike aktivnosti, sudjeluju u humanitarnom radu DORE, kako bi i sami osjetili i osvijestili pozitivnost dobročinstva pri pomoći osobama u potrebi.

Zašto HO DORA osobitu pažnju posvećuje programu obrazovanja?
  • PRAVO NA OBRAZOVANJE KAO TEMELJNO LJUDSKO PRAVO
Svako mlado biće mora imati pravo na obrazovanje u skladu s vlastitim intelektualnim sposobnostima. U suprotnom možemo govoriti o kršenju temeljnih ljudskih prava. Pravo na školovanje ne bi smjelo biti privilegija osnovana na ekonomskoj podlozi obitelji iz koje potiče dijete. Na žalost, još uvijek i često vidimo da iznimno nadarena djeca koja dolaze iz siromašnih i neobrazovanih obitelji ne nastavljaju školovanje i ne daje im se prilika da se znanjem i obrazovanjem bore protiv vlastitog siromaštva.
  • OBRAZOVANJE KAO STRATEGIJA GLOBALNOG RAZVOJA
Obrazovanje i djelotvorno tržište rada preduvjeti su za konkurentno tržišno gospodarstvo u europskoj državi XXI. stoljeća. Stoga je nužno povećati ulaganje u obrazovanje, te tražiti društvenu odgovornost obrazovanja za povećanje produktivnosti, konkurentnosti i poduzetničke kulture. Svatko od nas može i mora dati doprinos tom cilju i zbog toga je za ostvarenje cilja važan svaki stanovnik Hrvatske. Ipak, generatori pozitivnih procesa u tom području, upravo moraju biti važni gospodarski subjekti, kompanije koje bi i svoj osobni prosperitet trebali tražiti u visokoobrazovanim pojedincima osposobljenih za primjenu najsuvremenijih tehnologija.
  • OBRAZOVANJEM PREMA SMANJENJU SIROMAŠTVA
Prema istraživanjima Svjetske banke nizak stupanj obrazovanja je glavni razlog siromaštva u Svijetu pa tako i u našoj Domovini. Ulaganjem u obrazovanje izravno doprinosimo socijalnoj pravdi povećavanjem udjela 10% najsiromašnijih u ukupnoj raspodjeli dohotka i smanjenju postotka populacije ugrožene siromaštvom. U konačnici doprinosimo i u smanjenju jaza zaostajanja za razvijenim zemljama.
  • POTICANJE SOLIDARNOSTI
Uz jednog stalnog zaposlenika,  DORIN rad ne bi bio moguć bez čitavog niza volontera i suradnika koji daju svoj doprinos realizaciji naših programa. Članovi Upravnog odbora DORE volonteri su koji su svoju stručnost i ugled u pojedinim područjima stavili na raspolaganje potrebama naših štićenika.

U DORI stalno potičemo volonterstvo kod svih naših štićenika kako bi i u njima ugradili svijest o potrebi pomaganja drugima. Njihov angažman u radu DORINOG ureda omogućuje nam da neprestano pratimo njihov napredak u školovanju, eventualne probleme detektiramo na vrijeme i pružimo odgovarajuću pomoć.

Organiziranjem akcija "Želim biti..." u DORIN se Fond za stipendiranje prikupljaju sredstva za nastavak školovanja učenika i studenata, o čemu ovisi broj godišnjih stipendija koje DORA dodjeljuje svake školske godine.

Pozivamo sve Vas koji ste u mogućnosti da sklapanjem godišnjeg Ugovora o stipendiranju pružite potporu našem iznimno važnom programu obrazovanja kao strategije života. Vaša pomoć ovim uzornim mladim ljudima, kojima ćete omogućivši školovanje ujedno će biti njihova šansa za dostojanstven život, a svima nama čvrsti oslonac u našem hrvatskom društvu. Osigurajmo zajedno budućnost Hrvatske države!

Ovdje možete preuzeti OBRAZAC UPITNIKA ZA STIPENDIRANJE
 
 Alen Đ.(rođen 1994.)
Živi sa samohranom majkom u Gunji od socijalne pomoći i majčinog povremenog rada. Alen je uzoran i odličan učenik. Vrlo komunikativan i aktivan u društvenom životu.
 Snježana Đ.  (rođena 1994.)dolazi iz četveročlane obitelji koja  živi skromno u Gunji od socijalne pomoći  i povremenog rada roditelja. Snježana je dobra učenica i vrlo aktivna u društvenom životu lokalne zajednice. Stipendija joj je neophodna za školski pribor i osnovnu odjeću...
 Tamara G. rođena 1996.godine u Splitu, odlična učenica 3.razreda srednje škole u Splitu. Šesteročlana obitelj živi od očeve skromne mirovine, majka nezaposlena, četvero djece se školuje. Prihod po članu je 625,00 kn/mj. Stipendija joj je neophodna za osnovne životne potrebe.
 Peteročlana obitelj iz Istre živi skromno kao podstanari, otac jedini zaposlen. Četverogodišnja kći operirala tumor na trbušnoj šupljini, trenutno je na kemoterapiji radi metastaza koje su se pojavile na drugom mjestu na tijelu. Neophodna im je novčana pomoć za najosnovnije životne potrebe i lijekove za kćer.
Peteročlana obitelj iz Virovitičko-Podravske županije  živi izrazito skromno pošto su oba roditelja nezaposlena. Jedina stalna primanja su dječji doplatak i socijalna pomoć čija sredstva nisu dovoljna za školovanje troje maloljetne djece. Potrebna im je novčana pomoć za najosnovnije životne potrebe, higijenske potrepštine i školski pribor.
 
Peteročlana obitelj iz Siska s troje  malodobne djece živi u podstanarskom stanu. Otac, hrvatski branitelj, zaposlen kao građevinski radnik  jedva uzdržava obitelj. Neophodna im je pomoć u hrani, odjeći, obući i higijenskim potrepštinama.

Kumstvo - Stipendiranje


"Dobročinstvo je jedino blago koje se povećava dijeljenjem".
Cesare Cantu