Početna » Programi pomoći » Program kumstva

Program kumstva

 
PROGRAM KUMSTVA

DORIN program kumstva saživio je sa samim početkom Domovinskog rata. Program je potaknula potreba jer se u vrlo kratkom vremenu pojavio ogroman broj djece koja su uslijed ratnih razaranja ostala bez jednog ili oba roditelja.

Takvoj djeci DORA je pronalazila "kumove" uglavnom iz redova hrvatske iseljeničke zajednice, prvenstveno Hrvatske bratske zajednice iz Pittsburgha. "Kumovi" su s djetetovim skrbnikom sklapali "Ugovor srca" – ugovor koji je imao moralnu snagu, a obvezivao "kuma" da svojem štićeniku uplaćuje mjesečnu potporu u visini 500 HRK (cca 100,00 USD), sve dok postoji djetetova potreba ili dok je donator u mogućnosti.

DORINI štićenici imaju svoje "kumove" iz cijelog svijeta – Europe, Kanade, Sjeverne i Južne Amerike, Australije, pa čak i dalekog Japana.

Zbog vremenskog odmaka od Domovinskog rata i činjenice da su nekadašnja djeca – ratni stradalnici danas već odrasli ljudi, broj kumstava iz godine u godinu je u padu. Danas su programom kumstva više zahvaćena djeca iz socijalno ugroženih obitelji, iz obitelji s većim brojem djece, zdravstveno ugrožena, invalidna ili djeca s posebnim potrebama.

Također, danas je veći broj "kumova" iz Domovine, uspješnih tvrtki i pojedinaca koji dirnuti sudbinama najmlađih i najnezaštićenijih rado izdvajaju mjesečni iznos u visini 500,00 kn kako bi olakšali život svojim štićenicima i njihovim obiteljima.

Često smo svjedoci vrlo bliskih, gotovo obiteljskih veza koje naši dobrotvori razvijaju sa svojim štićenicima. Neki među njima rado pomažu djecu iz svog zavičaja, neki "odabiru" djecu koja uzrastom odgovaraju njihovoj vlastitoj pa se druže, zajedno ljetuju, a najsretniji smo kada djeca svoje dobrotvore smatraju drugim roditeljima te dijele s njima sve svoje sretne i tužne trenutke.

Ukoliko ste prepoznali DORIN program kumstva kao vrijedan,  pozivamo Vas da mjesečnom potporom uljepšate i olakšate život jednom hrvatskom mališanu.

OBRAZAC za kumstvo - podaci o djetetu u potrebi

Kumstvo - Stipendiranje


"Dobročinstvo je jedino blago koje se povećava dijeljenjem".
Cesare Cantu