HUMANITARNA ORGANIZACIJA DORA


Ulica kralja Zvonimira 17
10000 Zagreb
telefon 385-1-5804-300
tel/fax. 385-1-5804-333

dora@dora.hr

RAČUNI

Kunski račun
ZAGREBAČKA BANKA d.d.
HR2323600001101411967

Devizni račun
SWIFT CODE ZABA HR 2X
IBAN HR 4723 60000 1500 257396

OIB: 44808002816
MB: 0211788 
Početna » Programi pomoći » Program kumstva

Program kumstva

 
PROGRAM KUMSTVA

DORIN program kumstva saživio je sa samim početkom Domovinskog rata. Program je potaknula potreba jer se u vrlo kratkom vremenu pojavio ogroman broj djece koja su uslijed ratnih razaranja ostala bez jednog ili oba roditelja.

Takvoj djeci DORA je pronalazila "kumove" uglavnom iz redova hrvatske iseljeničke zajednice, prvenstveno Hrvatske bratske zajednice iz Pittsburgha. "Kumovi" su s djetetovim skrbnikom sklapali "Ugovor srca" – ugovor koji je imao moralnu snagu, a obvezivao "kuma" da svojem štićeniku uplaćuje mjesečnu potporu u visini 500 HRK (cca 100,00 USD), sve dok postoji djetetova potreba ili dok je donator u mogućnosti.

DORINI štićenici imaju svoje "kumove" iz cijelog svijeta – Europe, Kanade, Sjeverne i Južne Amerike, Australije, pa čak i dalekog Japana.

Zbog vremenskog odmaka od Domovinskog rata i činjenice da su nekadašnja djeca – ratni stradalnici danas već odrasli ljudi, broj kumstava iz godine u godinu je u padu. Danas su programom kumstva više zahvaćena djeca iz socijalno ugroženih obitelji, iz obitelji s većim brojem djece, zdravstveno ugrožena, invalidna ili djeca s posebnim potrebama.

Također, danas je veći broj "kumova" iz Domovine, uspješnih tvrtki i pojedinaca koji dirnuti sudbinama najmlađih i najnezaštićenijih rado izdvajaju mjesečni iznos u visini 500,00 kn kako bi olakšali život svojim štićenicima i njihovim obiteljima.

Često smo svjedoci vrlo bliskih, gotovo obiteljskih veza koje naši dobrotvori razvijaju sa svojim štićenicima. Neki među njima rado pomažu djecu iz svog zavičaja, neki "odabiru" djecu koja uzrastom odgovaraju njihovoj vlastitoj pa se druže, zajedno ljetuju, a najsretniji smo kada djeca svoje dobrotvore smatraju drugim roditeljima te dijele s njima sve svoje sretne i tužne trenutke.

Ukoliko ste prepoznali DORIN program kumstva kao vrijedan,  pozivamo Vas da mjesečnom potporom uljepšate i olakšate život jednom hrvatskom mališanu.

Ovdje možete preuzeti OBRAZAC ZA KUMSTVO.
 Alen Đ.(rođen 1994.)
Živi sa samohranom majkom u Gunji od socijalne pomoći i majčinog povremenog rada. Alen je uzoran i odličan učenik. Vrlo komunikativan i aktivan u društvenom životu.
 Snježana Đ.  (rođena 1994.)dolazi iz četveročlane obitelji koja  živi skromno u Gunji od socijalne pomoći  i povremenog rada roditelja. Snježana je dobra učenica i vrlo aktivna u društvenom životu lokalne zajednice. Stipendija joj je neophodna za školski pribor i osnovnu odjeću...
 Tamara G. rođena 1996.godine u Splitu, odlična učenica 3.razreda srednje škole u Splitu. Šesteročlana obitelj živi od očeve skromne mirovine, majka nezaposlena, četvero djece se školuje. Prihod po članu je 625,00 kn/mj. Stipendija joj je neophodna za osnovne životne potrebe.
 Peteročlana obitelj iz Istre živi skromno kao podstanari, otac jedini zaposlen. Četverogodišnja kći operirala tumor na trbušnoj šupljini, trenutno je na kemoterapiji radi metastaza koje su se pojavile na drugom mjestu na tijelu. Neophodna im je novčana pomoć za najosnovnije životne potrebe i lijekove za kćer.
Peteročlana obitelj iz Virovitičko-Podravske županije  živi izrazito skromno pošto su oba roditelja nezaposlena. Jedina stalna primanja su dječji doplatak i socijalna pomoć čija sredstva nisu dovoljna za školovanje troje maloljetne djece. Potrebna im je novčana pomoć za najosnovnije životne potrebe, higijenske potrepštine i školski pribor.
 
Peteročlana obitelj iz Siska s troje  malodobne djece živi u podstanarskom stanu. Otac, hrvatski branitelj, zaposlen kao građevinski radnik  jedva uzdržava obitelj. Neophodna im je pomoć u hrani, odjeći, obući i higijenskim potrepštinama.

Kumstvo - Stipendiranje


"Dobročinstvo je jedino blago koje se povećava dijeljenjem".
Cesare Cantu